Selasa, 28 Februari 2012

Panduan Pemilihan Dan Hala Tuju Kerjaya Lepasan SPM 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Alhamdulillah dan saya ucapkan tahniah kepada pelajar-pelajar yang telah berjaya menamatkan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia 2011 dengan jayanya dan kini sudah semestinya ramai kalangan remaja lepasan SPM 2011 sedang bekerja sambilan atau belajar sedikit untuk menyambung pengajian kelak bukan?

Tidak mengapa, bagi yang bekerja sambilan,mereka boleh mendapat wang saku lebih dan bagi yang belajar, sudah tentunya mereka dapat menyediakan diri ke pengajian yang lebih tinggi nanti.

Keputusan peperiksaan SPM 2011 akan keluar tidak lama lagi. Mesti para pelajar lepasan SPM 2011 sekarang sedang berdebar-debar menunggu keputusan SPM 2011 nanti bukan? Dup, dap, dup, dap berdebar. Jadi apakata sebelum mereka mendapat keputusan SPM 2011 nanti, mereka semestinya dahulu perlu persiapkan diri mereka dengan maklumat-maklumat terkini dan motivasi mengenai peluang kerjaya.

Mereka juga mesti tertanya-tanya bagaimana nak memohon kerjaya atau peluang pengajian? Prosedur permohonan? Tidak mengapa, untuk permulaan apa kata anda baca sedikit mengenai pemilihan kursus pengajian selepas SPM. Mana tahu maklumat yang bakal diberikan sedikit sebanyak dapat membantu mereka utamanya pelajar lepasan SPM dalam membuat persiapan selepas menerima keputusan SPM 2011 kelak.

PEMILIHAN KURSUS PENGAJIAN DAN KERJAYA

Setelah menerima keputusan SPM 2011 nanti, tibalah masanya untuk para lepasan SPM memilih jalan kehidupan yang seterusnya. Hal ini akan memfokuskan kepada proses pemilihan kursus pengajian ke peringkat yang lebih tinggi.

Objektif utama kepada proses membuat keputusan ini ialah satu keputusan untuk mengikuti kursus yang diharap paling bersesuaian dengan pelajar, mendapat restu dan sokongan daripada penjaga pelajar khasnya ibu bapa. Restu itu penting untuk para pelajar kerana mereka akan sentiasa mendapat keberkatan dalam hidup.

Pemilihan kursus bagi pengajian di peringkat yang lebih tinggi perlu dilakukan dengan berhati-hati. Ia perlu mengambil kira pandangan pihak lain umpamanya ibu bapa, para guru, ataupun tokoh yang telah berjaya dalam bidang berkaitan.

Di samping itu, pelajar perlu bersikap proaktif dan bijak dalam usaha mendapatkan maklumat berkenaan kursus, institusi pengajian dan potensi kerjaya berkaitan. Hal ini membantu pelajar membuat keputusan terbaik berdasarkan kepada maklumat yang diperoleh.

Terdapat pelbagai jenis sumber maklumat yang boleh diteroka oleh pelajar, umpamanya melalui laman web rasmi sesebuah institusi pengajian itu, forum maya, karnival pengajian tinggi, hari terbuka kampus, risalah, majalah, buku-buku panduan kerjaya yang TERKINI serta sumber-sumber yang lain.

Kebiasaannya, persoalan pertama yang bakal timbul ialah apakah kursus atau kerjaya yang ingin diikuti? Adakah ia kejuruteraan, sains kesihatan,perubatan, perakaunan, ekonomi, pendidikan atau sebagainya? Secara umumnya jawapan kepada persoalan ini merujuk kepada minat serta kecenderungan yang dimiliki oleh seseorang pelajar itu.

Bagaimana untuk mengetahui minat atau kecenderungan diri? Secara ringkas, jawapan tersebut adalah berkait rapat dengan aktiviti bermanfaat apakah yang berhasil membuahkan kepuasan kepada diri pelajar setelah berjaya melaksanakannya.

Tetapi jika pelajar ingin mengkaji minat serta personaliti diri secara mendalam, pelajar boleh mengambil ujian personaliti diri daripada guru kaunseling ataupun Internet serta buku-buku panduan kerjaya yang TERKINI. Keputusan ujian tersebut mungkin dapat mengaitkan personaliti sesuatu kerjaya itu dengan personaliti diri pelajar.

Namun, dua kaedah tersebut hanyalah sebahagian daripada kaedah dalam proses mengenali diri dan ia tidak semestinya memberi jawapan mutlak kepada kerjaya yang menyamai minat diri.
Proses penerokaan minat diri berlaku secara berterusan dan kadang kala pelajar akan menemuinya dalam fasa kehidupan di kampus mahupun setelah bekerja nanti.

Namun, kursus pengajian yang bakal diikuti selepas persekolahan menengah merupakan asas pengetahuan kepada apa jua kerjaya yang bakal diceburi kelak.

Seperkara juga yang perlu dikaji tentang sesuatu kursus itu ialah adakah ia diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) atau tidak. Hal ini penting agar sijil yang diterima setelah menamatkan kursus dapat diiktiraf oleh bakal majikan berdasarkan penarafan MQA.

Jadi untuk anda pelajar lepasan SPM 2011 khususnya, aspek ini perlu diberikan penekanan dahulu iaitu mengenali dan memahami ciri-ciri utama dalam pemilihan kerjaya.

MENGENALI DAN MEMAHAMI CIRI-CIRI UTAMA DALAM PEMILIHAN KERJAYA
*Sentiasa mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH
*Sentiasa mendapat restu dan sokongan dari ahli keluarga
*Mempunyai minat yang mendalam dan cita-cita menggunung
*Peluang pekerjaan secara global dan bergaji lumayan
*Kurang persaingan tetapi punyai peluang yang cukup luas.

Berikut yang diterangkan adalah tips-tips dalam pemilihan kerjaya. Mungkin banyak tips lagi yang terdapat, tetapi saya rasa ianya cukup untuk menerangkan keseluruhannya.

Keputusan SPM 2011 bakal keluar dan kita akan berjumpa lagi untuk bertanya mengenai keputusan SPM pelajar-pelajar kita nanti.

Ingin mendapatkan Rujukan Informasi Kerjaya Lepasan SPM yang terkini?

Dapatkan rujukannya (klik banner)

Buku ini saya hasilkan khas untuk membantu belia dan beliawanis negara, ibu bapa serta semua guru di luar sana!

Anda Ada Kaitan Dengan Calon Lepasan SPM 2011?

Salam hormat pembaca budiman,

Saya mendapat berita bahawa result peperiksaan
SPM 2011 akan diumumkan pada bulan MAC 2012 ini.

Anda terlibat? Jika terlibat, bolehlah buat persediaan selengkap mungkin sebelum menerima keputusan SPM itu. Bagi guru dan ibu bapa, bolehlah beri persediaan kepada calon lepasan SPM untuk buat persiapan rapi untuk ke alam menara gading pula.

Sedikit info buat anda...

Dimaklumkan, pihak kerajaan akan mengecilkan kuota ke universiti tempatan! Ya, akan ada persaingan tempat universiti untuk diisikan. Sudah tentu hanya mereka yang mempunyai
keputusan cemerlang sahaja akan layak!

Jika anda ingin menjadikan persiapan anda lebih baik dan inginkan Cikgu Loh membantu anda, satu panduan Informasi Kerjaya Lepasan SPM 2011 ada di pasaran. Satu panduan lengkap yang mampu membantu calon mempersiapkan diri dalam menempuhi alam universiti kelak!

Ianya dinamakan “Rujukan Informasi Kerjaya Lepasan SPM 2011/2012”...

Cikgu Loh telah menyediakan panduan lengkap buat anda. Layari website (klik banner) untuk mendapatkankanya.Dah dapatkannya, baca dan fahami betul-betul. Insyallah persiapan yang dilakukan dengan baik bakal memberikan kejayaan buat anda. Kejayaan adalah hak milik anda!

Selamat berjaya dan jumpa anda di menara gading!

50 Contoh Soalan Peperiksaan Separa Perubatan

50 Soalan Sekyen A dari ebook rujukan pantas separa perubatan ( www.separaperubatan.com ) 1.       Apakah cara yang selamat untuk m...