Rabu, 25 April 2012

Persediaan Menghadapi Ujian MEdSI


Salam sejahtera,

Tahniah kepada rakan-rakan yang telah mendaftar untuk memasuki program pendidikan Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah (DPLI) yang telah ditawarkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (KPTM) dengan kerjasama dari Institusi Pengajian Tinggi Awan (IPTA).

Tahniah juga diucapkan kepada rakan-rakan yang telah terpilih untuk menduduki ujian Malaysian Educators Selection Inventory (MEdSI).

Dari tahun 2000 - 2010, sudah lebih daripada 500,000 rakyat Malaysia memohon untuk menduduki kursus perguruan terutamanya dalam KPLI, DPLI dan ISMP dengan purata 50,000 permohonan setiap tahun. Angka ini akan sentiasa meningkat pada setiap tahun.


Persoalannya…

  1. Adakah anda sudah bersedia untuk menghadapi ujian MEdSI?
  2. Sudahkah anda mendapatkan panduan MEdSI yang menepati kehendak KPTM?
  3. Sudahkah anda membuat kaji selidik berkaitan dengan soalan ujian MEdSI yang bakal keluar?
  4. Apakah kesilapan yang sering dilakukan oleh calon guru ketika temuduga MEdSI diadakan?


Baru-baru ini rakan saya, Cikgu Ikhwan ada membuat kajian berkaitan dengan masalah ini. Dalam kajian yang dijalankan, terdapat 15 kajian kes kegagalan calon KPLI, DPLI dan ISMP sepanjang temuduga pendidikan dijalankan.Anda boleh lihat di pautan ini [http://goo.gl/hlPWU].

Saya difahamkan oleh Cikgu Ikhwan yang laporan ini diedarkan secara PERCUMA. Apa yang perlu anda lakukan ialah melawat laman web ini [http://goo.gl/hlPWU] dan masukkan nama serta e-mel anda.


Jangan lupa untuk mendapatkannya di sini : http://goo.gl/hlPWU
50 Contoh Soalan Peperiksaan Separa Perubatan

50 Soalan Sekyen A dari ebook rujukan pantas separa perubatan ( www.separaperubatan.com ) 1.       Apakah cara yang selamat untuk m...